Ordföranden har ordet.

  • 20 dec 2022

Hej Seglarvänner 

Tiden går fort och 2023 närmar sig.

Det är dock glädjande att titta tillbaka på året som gått då vi äntligen fick en ”vanlig” säsong där regattor och träning kunde genomföras enligt ursprungsplanen.

Vår GP-serie avslutades i samband med KSSS OCR. Stort grattis till vinnarna i respektive klass, Aron och Felix Wichert samt Tea Zeeberg och Cornelia Widestam, som fick ta emot de nya vandringspris vi införskaffat till vinnarna i GP-serien. Det har inte funnits några vandringspriser för GP-serien så vi tyckte det var hög tid att upprätta sådana.

 

Trots en för många intensiv tävlingssäsong var det två svenska besättningar på plats under Europacup-avslutningen i Riva. Utifrån var jag hört så bjöd Garda-sjön även denna höst på utmanande förhållanden för seglarna så ett stort grattis till Tea och Cornelia som var först av de kvinnliga besättningarna och Ebba och Ellen på en tredjeplats av de kvinnliga besättningarna. Hårt arbete ger utdelning!

 

Om vi vänder blicken framåt börjar det närma sig årsmöte för vårt förbund. Årsmötet är planerat att hållas den 1 Februari 20.00, 2023. Vi planerar för ett digitalt möte och inbjudan samt länk till mötet kommer i separat inbjudan på vår hemsida och via vår facebook-sida.

 

Apropå hemsida så hoppas jag att ni hittat vår nya hemsida! Den tidigare plattformen som använts av många klubbar och klassförbund stängs ner och samtliga användare har varit tvungna att hitta nya lösningar. För 9er-förbundet innebär det en ny hemsida med adress www.9er.se. STORT tack till Björn Zetterström som lagt mycket tid på att få detta på plats!

 
På vår hemsida hittar ni mycket intressant information om våra klasser samt rekommendationer för arrangörer av GP-seglingar. Vi har sammanställt riktlinjer för arrangörer samt information om vår GP-serie som kommer publiceras inom kort på hemsidan. 

 

2023 kommer bli ett fullspäckat seglingsår för våra 29er-seglare och här kommer en sammanställning av vad som väntar.

 

Sommarens stora höjdpunkt i Sverige blir utan tvekan 29er EM i Saltsjöbaden den 12-19 Augusti. KSSS arbetar hårt med förberedelserna och Notice of Race där ni hittar mycket viktig information kommer publiceras under januari månad. Det var länge sedan Sverige stod som värd för ett internationellt mästerskap så vi hoppas på stort deltagarantal samt att ni 29er-föräldrar kan hjälpa till under mästerskapet. Det är viktigt att detta blir ett bra arrangemang så Sverige kan få stå som värd även för framtida arrangemang.

 

GP-serien kommer under 2023 stöttas av BÅTHS som kommer bidra med support under flera av delseglingarna samt bidra med priser till seglarna vilket vi är mycket tacksamma för. Datum och seglingar 2023:

 

GP1 / EC         GKSS OCR, Långedrag            6-7 maj
GP2                 Ölmanäs                                    27-28 maj,
GP3 / EM         KSSS, Saltsjöbaden                  12-19 augusti
GP4/ JSM        Lomma                                        9-10 september
GP5                 KSSS OCR, Saltsjöbaden          30 september-1 oktober

 

Mycket glädjande att GKSS OCR även 2023 kommer vara en Europacup! Vi hoppas på många deltagare från våra grannländer.

 

JSM för 29er blir i Lomma i September. Vi har tillsammans med KSSS och det internationella förbundet försökt hitta lösningar men med den begränsade tiden mellan VM och skolstarter runt om i Europa så är det tyvärr inte möjligt för 29er-klassen att delta under JSM i Stenungsund. 

 

Slutligen ytterligare en god nyhet och det är att vår mycket uppskattade klasstränare Simon Alm fortsätter sitt uppdrag under kommande säsong! Simon är redan igång med att planera träning för att ge alla goda förutsättningar att komma väl förberedda till EM och JSM. Mer detaljer kommer publiceras framöver men redan nu är det klart att det blir ett Riksläger för 29er-seglarna i Saltsjöbaden den 22-23 April för att ge alla möjlighet att bemästra Baggenfjärdens ibland ”utmanande” förhållanden.

 

Hoppas ni alla får härliga helgdagar!

 

Fredrik Liljegren
Ordförande Svenska 9er-förbundet