Augusti-22 Ordföranden har ordet

  • 17 aug 2022

Redan augusti! Sommarveckorna har passerat snabbt och för vissa seglare har det varit en intensiv period med både 29er EM i Rungsted och VM i El Balis.

Hej Seglarvänner

12 svenska besättningar deltog under EM i Rungsted. Arrangörerna bjöd på ett mycket välordnat mästerskap och seglingar kunde genomföras enligt planerat schema. Vinden var dock ”utmanande” då den växlade både i riktning och styrka och det i kombination med ström resulterade i en hel del omstarter och resultat som inte alltid blev som seglarna hoppats….. Simon Alm var på plats som coach for Team Sweden och gjorde en mycket bra insats både vad det gäller förberedelser inför seglingarna samt analys av de många nya ”erfarenheter” seglarna bjöds på.
 
Efter några veckors ledigt var det dags för 6 besättningar för VM i El Balis strax norr om Barcelona. Efter en del oro för inställda flyg och kaos på olika flygplatser anlände samtliga seglare, båtar och bagage i god tid inför regattan vilket var bra då det tar lite tid att acklimatisera sig 32-36 grader och sol. 
 
Detta var det första VM sedan pandemin till vilket samtliga länder kunde delta utan problem med diverse restriktioner vilket innebar att hela 242 båtar deltog i regattan. Detta är nytt deltagarrekord  för ett VM i 29er-klassen och på många håll runt om i Europa rapporteras om god tillväxt i klassen. Klubben i El Balis levererade verkligen ett arrangemang på högsta nivå både på land trots många båtar och människor att hantera samt på vattnet där seglarna var uppdelade i 6 grupper spridda över tre banområden. Tävlingsdagarna bjöd på sjöbrisliknande förhållanden med vind 2-5 m/s vilket gjorde det viktigt att hålla fart i båten i den skvalpiga sjö som byggde upp.
 
All seglare kämpade mycket bra men konkurrensen är hård på ett VM och små felbeslut och missar kan bli mycket kostsamma och alla seglare har fått många nya erfarenheter som kommer vara mycket värdefulla under kommande mästerskap. Resultatmässigt lyckades Hedvig och Hugo Liljegren bäst och slutar på en fjärde plats i den öppna klassen! Stort grattis från förbundet! De seglare som placerar sig topp 25 under VM får under kommande år segla med sin VM-pacering som seglenummer så vi kommer således se dem segla med SWE 4 kommande år. 
 
Flera av våra unga 49er och FX-seglare deltog i JuniorVM på Comosjön i början av Augusti. Mycket positivt att seglare tar steget från 29er vidare till 49er och FX om vi skall ha deltagare på kommande OS.
 
Kommande helg är det JSM för 29er i Motala. Det är nästan 30 båtar (!) anmälda och vi hoppas på en toppenhelg med fina seglingar och trevligt häng under lördagens grillkväll på Råssnäs. Simon Alm kommer vara på plats som klasstränare och hjälpa våra seglare medan BÅTHS har prylar och tips om båtarna. Hoppas träffa många av er i Motala!
 
Förutom de inplanerade GP-seglingarna i höst i Lomma och Saltsjöbande så planerar Simon även träningshelger. En är tänkt att hållas i Saltsjöbaden den 24-25 September och en i Lomma 22-23 Oktober (prel datum). Vi försöker arrangera dessa träningshelger på olika orter för att ge så många möjlighet att vara med på någon i sitt närområde.
 
För de av er som uppskattar lång framförhållning så arrangeras EM 2023 för 29er i Saltsjöbaden mellan den 10 och 19 augusti. KSSS har ansökt om att få arrangera ett EM vid flera tillfällen och nu blir det äntligen ett stort mästerskap i Sverige! Detta är som ni vet ett stort arrangemang och det kommer krävas många volontärer som hjälper till så markera detta i kalendern redan nu!
 
Slutligen vill jag återigen påminna om att vi gärna tar emot era önskemål / synpunkter på kommande planering och aktiviteter för att kunna göra planer som passar så många som möjligt och om några av er vill hjälpa till i klassförbundet så behövs nya styrelsemedlemmar inför kommande år.

Mer information publiceras fortlöpande så följ vår facebook-sida samt vår hemsida.

 
Fredrik Liljegren
Ordförande Svenska 9er-förbundet