Ordföranden har ordet

  • 21 jun 2022

Nu är säsongen verkligen ”igång”!

Nu senast med var det Kieler Woche som slutade tidigare idag med 13 svenska besättningar på plats!

Efter 4 dagars segling visade Hedvig och Hugo Liljegren på en stark avslutning i guldfleetet och blev 5a totalt av 127 båtar från världens alla hörn.

Aktiviteter på hemmaplan

Förbundets aktiviteter inleddes tidigare i våras med en mycket lyckad träningshelg i Långedrag genomförd med 14 deltagande båtar. Simon och Hannes bjöd på många tips och fin segling för seglarna som deltog.

Helgen 7-8 Maj arrangerade GKSS Europacup för 29er. 35 båtar från Sverige, Norge, Finland och Danmark kämpade i stundtals friska vindar och utmanande förhållanden. Tävlingen utgör också GP1 samt ett av två kval till ungdoms-VM för svenska besättningar så ett stort tack till GKSS som lyckades fixa denna fina tävling med kort varsel. 

Två veckor senare arrangerades GP2 och kval två till ungdoms-VM i Ölmanäs som bjöd på fina och kluriga seglingar. Stort tack för fint arrangemang! Vi kommer gärna tillbaka.

Resultaten från GP1 och GP2 utgör grunden för uttagning till Ungdoms-VM och vi gratulerar de två besättningar, Tea Zeeberg/Cornelia Widestam samt Felix Wichert/Aron Wichert, som kvalificerat sig till Ungdoms-VM i Holland i Juli. Vi följer håller alla tummar vi har för er under regattan och det blir roligt att följa er. 

Vår nationella GP serie innefattar fem seglingar under säsongen och jag passar på att påminna om de aktuella datumen för de kommande seglingarna:

JSM/GP3           Motala 20-21 Augusti 

GP4                    Lomma 10-11 September

GP5                    KSSS OCR, 1-2 Oktober

Träningssamling 2 arrangerades på JSM vattnen utanför Motala 4 -5 Juni. För att göra bra ifrån sig under regattorna krävs självklart träning och vi tackar Björn Alm för stöttning under denna samling.

Europamästerskapen i Rungsted, Danmark.

När den ordinarie anmälningstiden till detta mästerskap löpte ut den 15 maj var 12 (!) Svenska besättningar anmälda. Mycket roligt att många passar på att delta när vi har ett stort mästerskap på nära håll. 

Vi har nu förutsättningarna klara för coach för ”Team Sweden” under EM och de presenterades i detalj i en separat nyhet. I korthet innebär det att Simon Alm kommer vara på plats innan samt under EM och samla ”Team Sweden”. Vi hoppas att alla svenska besättningar anmäler sig till detta upplägg så vi kan stötta de svenska seglarna under förberedelser inför regattan samt under regattan.

Mer information publiceras fortlöpande så följ vår facebook-sida samt vår hemsida.

Fredrik Liljegren
Ordförande Svenska 9er-förbundet